АСУС представи монитор с miniLED подсветка

Според Asus, 32-инчовият ProArt PA32UCX е първият LCD монитор с подсветка на miniLED. Той беше анонсиран на CES и се носи информация, че може да възпроизвежда HDR с пикова яркост до 1200 cd / m2.

Какво е правилен HDR монитор?

HDR в компютърната екосистема е в тежко състояние, отчасти поради VESA DisplayHDR и отчасти поради технологични причини. Този нов монитор от Asus е пробив в територията на HDR.

Повечето съвременни компютърни монитори са базирани на IPS или VA панели с LED подсветка. Първият тип панел има ниско съотношение на контраст, обикновено 1000: 1, VA LCD дисплеите са малко по-високи, обикновено контраст 3000: 1. Използвайки miniLED като пряка подсветка и зони на затъмняване, яркостта може да се контролира по-подробно. Asus казва, че този конкретен монитор има "над 1000 локални зони на затъмняване" и може да достигне пикова яркост над 1200 нита.

За дизайнери, търсещи изключителна производителност и цветова точност, ASUS създаде ProArt PA32UCX, иновативен 32-инчов 4K miniLED дисплей. Той има над 1000 локални зони на затъмняване и поддържа множество HDR формати (HDR-10, HLG).

Asus PA32UCX

MiniLED - и microLED подсветката като следваща стъпка все още не осигурява контрол на нивото на пиксела като OLED, но потенциално може да бъде важна стъпка за PC мониторите като цяло, тъй като те изостават далеч зад телевизорите по качество на изображението. Недостатъкът е, че мониторът става доста дебел.

Тази технология не е съществувала преди и са били необходими месеци за тестване на различни предложени решения, преди да можем да ги използваме, заявиха от компанията.

32-инчовият ProArt PA32UCX е предназначен за дизайнери и създатели на съдържание. Asus добави, че 3840 × 2160 LCD панелът наистина е 10-битов и може да възпроизвежда 97% DCI-P3. Мониторът е оборудван с Thunderbolt 3, DisplayPort и три HDMI 2.0 порта. Той е калибриран във фабриката, за да осигури време за реакция по-малко от 2ms.

Asus планира да пусне монитор през пролетта 2023 година, цената на новия артикул все още не е отчетена, но експертите предположиха, че бюджетният монитор определено няма да бъде.

Спецификации на Asus PA32UCX

  • 32-инчова miniLED подсветка с 4K HDR, 1000+ локални зони за затъмняване
  • Изключителна W / R / G / B равномерност и широка цветова гама DCI-P3 и AdobeRGB, истински 10-битов цвят
  • Поддръжката на множество HDR формати (HDR-10, HLG) гарантира максимален реализъм на изображението. Мониторът е предварително калибриран за превъзходна цветова точност.
  • Технологията за калибриране на ASUS ProArt включва 14-битова таблица за преглед (LUT), компенсация за еднородност. Потребителят може да запише своите цветни профили на дисплея.
  • Thunderbolt 3 USB-C гарантира скорост на трансфер на данни до 40 Gbps, захранването доставя до 60W мощност на външни устройства.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони