10 най-добри Intel процесори

Компютърът не може да работи без много компоненти, но най-важният е процесорът. Именно той обработва всички команди от софтуера и потребителя. Избирайки процесор от Intel, вие гарантирано купувате висококачествени и надеждни продукти, които могат да служат в продължение на много години. Но е важно ясно да разберете какви задачи ще се изпълняват на компютъра. Свръхпредлагането на мощност не е толкова страшно, защото осигурява запас за бъдещето. Но в този случай част от парите все още ще бъдат пропилени. Недостигът е още по-тъжен във всички отношения. В тази статия сме събрали най-добрите процесори на Intel, обяснявайки за какви задачи е идеален този или онзи модел.

Най-добрите нискотарифни процесори от Intel

В този списък не разгледахме твърде бюджетни процесори, като Pentium G4560 или G5400. Това са отлични „камъни“ за цената им, но все пак няколко ядра не са достатъчни за съвременните игри, за които много потребители прекарват времето си по-малко или по-често. Ако вашите изисквания са ограничени единствено до писане, гледане на видеоклипове, кореспонденция по електронна поща и подобни задачи, тогава можете да изберете двуядрени процесори. Вярно е, че Celeron все още не си струва да купувате, защото няма да осигури значителни спестявания, но 2 нишки вместо 4 ще повлияят на производителността.

1.Intel Core i5 Ivy Bridge

Модел от Intel Core i5 Ivy Bridge

Да, решихме да отворим рейтинга не с конкретен модел, а с цяла линия. Средната цена на модификациите в рамките му е приблизително еднаква, така че всеки потребител ще може сам да реши кой процесор е най-подходящ за задачите му. Тук има дори един двуядрен модел, но той е твърде скъп и като цяло купуването му е безсмислено по посочената по-горе причина. Други решения могат да предлагат работни честоти от 2.3 до 3.4 GHz и интегрирано графично ядро ​​(от 1050 до 1150 MHz).

Intel Core i5-3570K е единственият отключен мултипликационен процесор, предлаган в серията. Основните му характеристики не се различават от 3570 без индекса "К".

Размерът на L1 кеша за всички модели е 64 KB, докато L2 и L3 могат да варират съответно от 512 до 1024 и от 3072 до 6144 KB. Разминаването на топлината с максималната работна температура също е различно, което за енергийно ефективни Т-решения може да бъде 35 или 45 W при нагряване в рамките на 65-70 градуса. В други модификации на добри евтини процесори на Intel от семейство Ivy Bridge, тези цифри могат да се повишат до 77 W и 103 градуса.

Предимства:

 • налични са много евтини модификации;
 • отключен множител;
 • температура под товар е около 60 градуса;
 • отлична комбинация от цена и производителност;
 • овърклок над 4 GHz (за модели с индекс "K");
 • изпълнението е достатъчно за почти всяка задача.

Недостатъци:

 • на 2022 годината е някак остаряла.

2.Intel Core i5-4460 Haswell

Модел от Intel Core i5-4460 Haswell (3200MHz, LGA1150, L3 6144Kb)

Не е лош хазарски процесор за входно ниво. Разбира се, закупуването на i5-4460 най-вече ще бъде от значение, ако имате гнездо 1150, в което е инсталиран по-слаб "камък" от същата линия. Изграждането на четвърто поколение компютър на Intel от нулата не е много по-добро от това да го направите с Ivy Bridge. Или имате възможност да закупите евтино други компоненти, което също ще направи монтажа печеливш.

Тук обаче не става дума за това, а за един от най-добрите процесори според отзивите - Core i5-4460, предлаган в руските онлайн магазини за сравнително скромен 168 $ (при някои продавачи един и същ модел може да се намери само за 9000).Номиналната честота на този процесор е 3,2 GHz за всяко от 4-те ядра. В турбо режим стойността се увеличава с 200 MHz. За интегрираното графично ядро ​​базовата честота е 350 MHz, а динамичната честота е 1,1 GHz. В този случай максималното количество на подсистемата, което може да се консумира от RAM паметта, е 1,7 GB.

Предимства:

 • добър стандартен CO;
 • добра графика;
 • умерена цена;
 • липса на значително отопление под товар;
 • скорост на ядра.

Недостатъци:

 • остаряла платформа;
 • леко завишени.

3. Intel Core i3-9100F Coffee Lake

Модел от Intel Core i3-9100F Coffee Lake (3600MHz, LGA1151 v2, L3 6144Kb)

За да се конкурира с AMD, който предлага на потребителите добри процесори за игрален компютър без интегрирана графика, Intel реши да добави „F“ „камъни“ модификации към своя състав. Това е чудесно решение за тези, които незабавно планират да закупят графична карта, която този бюджетен процесор на Intel ще разкрие.

Моля, обърнете внимание, че този модел е съвместим само с чипсети от серия 3XX.

Цената на I3-9100F започва от 92 $, което е с няколко хиляди по-евтино от аналога на осмото поколение „синьо“. Има 4 ядра и същия брой нишки. Базовата честота на процесора е 3,6 GHz, а в режим Turbo Boost може да стигне до 4,2 GHz. Устройството поддържа 16 PCI-E ленти и памет до 2400 MHz в двуканален режим. Можете също така да отбележите 65 W топлинен пакет и работна температура до 100 градуса.

Основните предимства:

 • отлично представяне;
 • много благоприятни разходи;
 • базови и усилващи честоти;
 • ниско производство на топлина;
 • достатъчно за всякакви нови игри.

Най-добрите цени на процесори на Intel - качество

Всеки иска да се наслади на висока производителност на системата, без да харчи много пари за хардуер. И ако не използвате компютър за работа, като например за редактиране и обработка на видео, няма да ви е необходим впечатляващ бюджет. Можете да получите достоен вариант за процесор за просто 140–224 $... Освен това, за обикновен потребител, неговото изпълнение ще продължи поне няколко години. И ако играете само с Full HD резолюция, а не с най-мощните карти, тогава за по-дълго.

1.Intel Core i3-8300 Coffee Lake

Модел от Intel Core i3-8300 Coffee Lake (3700MHz, LGA1151 v2, L3 8192Kb)

Решихме да започнем втората категория с модела Core i3-8300. Това е добър процесор за офис компютър и основен компютър за игри. Тя включва 4 ядра, работещи на 3.7 GHz. Възможностите за увеличаване на производителността под формата на Hyper-Threading не са предоставени в този процесор, което не му пречи да остане отлично решение за съвременни игри и дори за просто редактиране или подобни задачи.

Ако комбинацията от цена и качество на процесора е толкова важна за вас, че сте готови да пожертвате производителността леко, тогава i3-8100 може да е най-добрата покупка. В избрания от нас модел обаче честотата е малко по-висока и кешът на L3 е по-голям (8 MB срещу 4 за по-младия "камък"). Това осигурява подобрена производителност в играта, за която средно ще трябва да плащате само. 14 $.

Предимства:

 • четири пълни ядра;
 • по-добър и по-евтин i5-7500;
 • бърза работа;
 • добра вградена графика;
 • достатъчно редовно охлаждане.

Недостатъци:

 • не се поддържа от 2XX чипсет.

2.Intel Core i5-8500 Coffee Lake

Модел от Intel Core i5-8500 Coffee Lake (3000MHz, LGA1151 v2, L3 9216Kb)

Друг мощен 8-мо поколение процесор, но вече с 6 ядра. Intel Core i5-8500 е оценен на 3 GHz, когато се зареждат всички нишки. Но на практика процесорът може да работи на около 3.9 GHz за 5/6 ядра. Устройството се доставя в обичайната за производителя конфигурация от самия "камък", стикер на кутията и стандартен охладител. Разбира се, има и придружаващата хартия за отпадъци.

Що се отнася до охлаждащата система, това е добре известно решение за сини вентилатори с раздвоени радиално разположени алуминиеви перки, които се издухат от 70 мм вентилатор. Като се вземат предвид разсейването на топлината от 65 W и максималната температура от 100 градуса, това е достатъчно за стабилната работа на i5-8500. Максималната честота на процесора е 4,1 GHz (Turbo Boost), но се приема само с едно активно ядро.

Предимства:

 • добро представяне;
 • има интегрирана графика;
 • добър пакет охладител;
 • има възможност за овърклок;
 • заобикаля конкурент в една нишка;
 • разумни разходи;
 • в игри работи на ниво i5-8600.

Недостатъци:

 • съвместим само с 3XX платки.

3. Intel Core i5-9600K Coffee Lake

Модел от Intel Core i5-9600K Coffee Lake (3700MHz, LGA1151 v2, L3 9216Kb)

Най-добре оценен процесор на Intel под $ 300. Ето как може да се характеризира Core i5-9600K. Принадлежи към семейството Coffee Lake Refresh, предлага всички същите 6 ядра, но с базова честота от 3,7 GHz и овърклок до 4600 MHz. Към това трябва да се добави и отключен множител, така че потребителят може да овърклокира процесора до по-високи честоти (въпреки че е необходима съответна система за охлаждане).

Формално i5-9600K е аналог на i7-9700K и i9-9900K, а не на i5-8600K, както може да изглежда на пръв поглед. Това се дължи на факта, че новият продукт е производно на отхвърлените по-стари модели, при които 2 ядра бяха просто деактивирани.

В рецензиите процесорът на Intel е похвален за спойка под капака, което предоставя възможност за сериозен овърклок без скалпиране. Между другото, в пряка алтернатива от предишното поколение производителят е използвал полимерна термична паста, чиято топлопроводимост е много по-лоша. Графичното ядро ​​тук е същото като при по-старите модели - UHD 630, така че можете временно да играете на прости проекти по него. Един и половина мегабайта L3 кеш е разпределен към ядрото в i5-9600K, което осигурява общо 9 MB.

Предимства:

 • отключен множител;
 • леко разсейване на топлината;
 • използване на спойка под капака;
 • добър овърклок потенциал;
 • базови честоти и Turbo Boost;
 • атрактивни разходи.

4.Intel Core i7 Sandy Bridge

Модел от Intel Core i7 Sandy Bridge

По отношение на надеждността процесорите Sandy Bridge все още са едно от най-добрите решения на пазара. Те също заобикалят много конкуренти по отношение на съотношението цена / качество. Именно поради тази причина решихме да поставим цялата линия от второ поколение i7 на първото място в категорията. Той включва няколко страхотни решения, най-популярното от които е 2600. Това е 3.4 GHz четириядрен процесор с прилична HD 2000 1350 MHz интегрирана графика и 8MB L3 кеш. Процесорът с най-добра цена в своя клас поддържа Hyper-Threading, което означава, че може едновременно да изпълнява две нишки от команди на едно и също ядро. Типичното разсейване на топлината на "камъка" е 95 W.

Предимства:

 • Hyper-Threading поддръжка;
 • всичко е един от най-мощните „камъни“;
 • струва около 196 $;
 • студено дори с обикновен CO;
 • може да бъде овърклок (модел с индекс К).

Недостатъци:

 • не поддържа редица нови инструкции;
 • няма резерв за бъдещето.

Най-добрите процесори за игри от Intel

Да, разглеждаме най-добрите процесори за игри, а не най-модерните процесори от Intel. Човекът, който купува Xeon W-3175X, отлично разбира защо дава толкова много пари. Но геймърите не просто се нуждаят от 28 ядра и 56 нишки, но дори им пречат. Въпреки че съвременните игри са в състояние да работят с многопоточност, но не и с такава огромна. И причината не е в мързела на разработчиците, а в липсата на мощни процесори за повечето потребители. Следователно можете да се ограничите до 8 ядра и с тях можете дори да редактирате видеоклипове и поточни игри, ако се интересувате от подобна дейност.

1.Intel Core i7-6700K Skylake

Модел от Intel Core i7-6700K Skylake (4000MHz, LGA1151, L3 8192Kb)

Да започнем с по-опростен модел, който е подходящ за тези, които просто искат да играят. Хубаво е, че Core i7-6700K може да работи както с DDR3, така и с DDR4 RAM. Първият може да се използва, например, ако обновявате остарял компютър и нямате достатъчно пари, за да купите веднага целия нов хардуер. Скоростта на работа с DDR3 RAM в някои случаи почти няма да е по-ниска от нивата на DDR4.

Процесорът обаче беше включен в ревюто не заради това, а заради атрактивната си цена и превъзходната си производителност. Intel Core i7-6700K предлага 4 ядра и 8 нишки. Номиналната честота на този камък е много добри 4 GHz, а в усилването той е в състояние да овърклокира още 200 MHz. Графичното ядро ​​присъства тук и в прости игри като CS: GO или DOTA 2, при HD и ниски настройки, той дава добър резултат.

Предимства:

 • поддръжка както за DDR3, така и за DDR4;
 • производителност за 1 W;
 • има възможност за овърклок;
 • надеждност и практичност;
 • отлични игрови резултати.

Недостатъци:

 • не най-доброто графично ядро.

2.Intel Core i7-9700K Coffee Lake

Модел от Intel Core i7-9700K Coffee Lake (3600MHz, LGA1151 v2, L3 12288Kb)

Моделът от 9-то поколение продължава ТОП процесорите. Всъщност това е поредната итерация на същия Skylake, но това не е изненадващо, като се има предвид успехът на тази архитектура. 9700K може да предложи на купувача номинални честоти от 3600 MHz през всички ядра, както и до 4,9 GHz в Turbo Boost, което не е твърде далеч от истината дори при пълно натоварване. Обемите L1, L2 и L3 в този модел са равни съответно на 64, 2048 и 12288 KB.

"Stone" поддържа всички текущи инструкции, включително SSE4.2, AVX2.0, FMA3 и AES хардуерно ускорение. Има 8 ядра за обработка на разположение наведнъж, но няма поддръжка за технологията Hyper-Threading. Както всички нови процесори, i7-9700K работи с дънни платки изключително на базата на системната логика на серията 300. Плюс това, имайте предвид, че можете ръчно да овърклоквате процесори с индекса "K" само на Z-чипсети.

Предимства:

 • осем пълни ядра;
 • добре разработен технически процес (14 ++ nm);
 • овърклок в режим Turbo Boost;
 • има добро предлагане за игри;
 • 100 процента изпълнява разходите си;
 • възможности за ръчно овърклок;
 • мотивирани разходи.

Недостатъци:

 • "Камъкът" ще бъде доста горещ.

3. Intel Core i9-9900KF Coffee Lake

Модел от Intel Core i9-9900KF Coffee Lake (3600MHz, LGA1151 v2, L3 16386Kb)

И накрая, най-мощният процесор на Intel в своята категория е i9-9900KF. Базовата честота е 3,6 GHz с усилване до 5 GHz! Този модел може да се похвали с 8 пълни ядра и 16 нишки. С този процесор можете да инсталирате DDR4-2666 памет в двуканален режим до 128 GB, което дълго време няма да бъде задължителна лента за геймърите.

Както вече отбелязахме по-горе, префиксът „F“ в името на модела показва липсата на графично ядро. Ако по някаква причина все още се нуждаете от него, тогава можете да закупите i9-9900K процесор. Тя се различава само в това и дори средната цена в онлайн магазините за тези две устройства е сравнима.

Обемите на L1 и L2 кешовете в прегледания модел са подобни на описания по-горе i7-9700K, но кешът на трето ниво е малко по-голям - 16 MB. Както показва практиката, колкото повече е L3, толкова по-добра е ефективността в игрите. В зависимост от другия хардуер, избрания проект и други условия, разликата може да варира от няколко кадъра до 10-20% в сравнение с камъните, където размерът на кеша е по-малък.

Предимства:

 • брой ядра и нишки;
 • възможности за овърклок;
 • честота в режим Turbo Boost;
 • универсалност (игри / работа);
 • отличен резерв на мощност;
 • стабилни 4.7 GHz във всички ядра.

Недостатъци:

 • при овърклок на всички TPD ядра около 200 вата.

Кой процесор е по-добре да изберете

Ако вашият компютър има много слаби процесори и искате леко да ускорите остаряла платформа, тогава трябва да изберете подходящата опция от линиите Sandy Bridge, Ivy Bridge или Haswell. Оптимални решения за геймърски компютър по отношение на цена-производителност са осмото поколение i3 и i5. Ако искате овърклок на разумна цена, тогава купете i5-9600K. И оглави нашия преглед на най-добрите Intel процесори за геймъри - осем-ядрените i7-9700K и i9-9900KF.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони