Сравнение на параходи Morphy Richards IntelliSteam 470006 и Tefal Steam'n'Light VC300830

Не е тайна, че обичайните задушени продукти стават няколко пъти по-полезни, тъй като запазват естествените си свойства и не съдържат канцерогени, образувани при пържене в масло. Най-лесният начин да следвате здравословно меню е да използвате двоен котел, но не всички от тях са толкова удобни, колкото бихте искали. Производителите непрекъснато подобряват устройствата и известната марка Tefal не прави изключение. По време на производството на модела Steam'n'Light VC300830 бяха взети предвид основните недостатъци на добрите стари многостепенни устройства, като цяло параходът се оказа интересен. Британската компания Morphy Richards направи крачка напред, като показа напълно нов подход към готвенето на пара със система за готвене на пара IntelliSteam 470006. Коя опция беше по-ефективна?

Принципи на работа

1

И двете устройства имат три секции за пара на храна, но те са разположени по различен начин. Steam'n'Light VC300830 е класически вертикален параход, в който купички с храна са подредени една върху друга и обработени с пара, преминаваща отдолу нагоре през всички нива. В парната система Morphy Richards отделенията за продукти са разположени хоризонтално, независимо от останалите и със собствени контроли. Всъщност това са 3 независими парахода в едно устройство.

Предимствата на независимите отделения са ясни. Първо, става възможно да се готвят три различни ястия едновременно, като се зададе подходящата температура и режим на време за всяко от тях. Второ, тази функция би била безсмислена в двоен котел със съседни купи, защото хранителните сокове и миризми просто биха се смесили. В IntelliSteam 470006 този проблем няма да възникне - изолирани един от друг параходи запазват индивидуалните качества на всеки продукт, било то ароматна риба, сочни зеленчуци или печива.

Вертикалният Steam'n'Light VC300830 няма такива характеристики. Миризмите и соковете на храната от поддоните неминуемо ще се смесват в същия процес на парата.

Интелигентна функция

2

Други възможности на параходите следва от принципите на работа. Интелигентната функция на Morphy Richards е, че устройството може да синхронизира времето за готвене на ястия и в трите отделения, така че не е необходимо да наблюдавате всяко от тях поотделно. Разбира се, с хоризонтална подредба е много по-лесно да извадите и добавите купички, тъй като няма контакт с гореща пара от съседни отделения, но е най-удобно да поставите всички продукти наведнъж и да спестите време за други неща. IntelliSteam 470006 автоматично ще регулира температурата и времето, така че храната в трите отделения да е готова едновременно.

Поради факта, че Steam'n'Light VC300830 е вертикална пара, програмата за готвене и за трите купи е настроена еднакво, така че няма какво да се синхронизира там. Ако трябва да готвите храни с различно време за готвене, ще трябва внимателно да разделите купичките, за да не се изгорите с парата, да я извадите или добавите в процеса.

Обеми и съхранение

Обемите са много важни за тези, които не обичат да пресмятат порции и искат да готвят няколко дни предварително. И Steam'n'Light VC300830, и IntelliSteam 470006 са чудесни за това. Първата съдържа по 10 литра, съответно 3/3/4 литра във всяка купа, това е достатъчно, за да нахраните цялото семейство с едно ястие. 6.8-литровият модул Morphy Richards също може да приготви голямо ядене или три различни по-малки ястия.Боравенето с толкова голямо количество храна изисква много вода, поради което и двата блока са оборудвани със специални отвори за пълнене на вода по време на готвене.

Съхраняването на вертикални параходи често се превръща в главоболие за техните собственици, защото многостепенната пирамида от купи не се вписва във всеки кухненски шкаф по височина. Tefal е решил този проблем с ергономичен дизайн: съдове за готвене и тави се сгъват една в друга, което води до компактен дизайн, който се побира на рафт. Паровата система Morphy Richards няма да има проблеми със съхранението. Поради хоризонталния си дизайн устройството е с малка височина, лесно може да намери място за него дори в малка кухня.

Режими на готвене

3

Кухненските джаджи са оборудвани с предварително инсталирани програми за готвене за определени видове храна. Това е много полезна опция, тъй като не е необходимо да търсите времето и температурата на готвене в инструкциите, просто трябва да изберете подходящия режим.

IntelliSteam 470006 има осем такива режима, съответните продукти са обозначени на контролния панел с интуитивни икони. С програмите Morphy Richards можете да готвите месо и пиле, риба, зърнени храни, листни зеленчуци, коренни зеленчуци или варете яйца. Отделен режим работи за приготвяне на сосове и за загряване на готови ястия. Също така, според вашите собствени рецепти, времето и температурата могат да се регулират, така че има място за кулинарни експерименти.

Параходът Steam'n'Light VC300830 разполага и с шест готови програми за месо, риба, два вида зеленчуци, зърнени храни и интересна настройка за задушаване. Има и функция за готвене на замразени зеленчуци - не е необходимо да се размразяват отделно, устройството просто добавя 10 минути към желаната програма.

Предимствата на готвенето на пара

Ястията, които могат да се приготвят с помощта на съвременни парни, отдавна престават да се свързват само с диетичното хранене. С помощта на рецепти за готвене на пара можете да разнообразите всяко меню със сложни и интересни ястия или, напротив, да приготвите проста храна бързо и с минимални усилия. Основното, което обединява всички задушени продукти, е техният ярък вкус и ползи. Използвайки малко количество вода, храната запазва в по-голяма степен естествения вкус, аромат и форма на храната. Оризът или зеленчуците от добра парна няма да се превърнат в безформена каша. Също така храната не съдържа излишни мазнини и холестерол, тъй като не се пържи в горещо масло. И накрая, една от основните причини за получаване на параход са витамините и минералите, които се консервират най-добре в задушени храни. Разбира се, можете да готвите на пара с обикновена печка или мултиваркова печка, но ще бъде толкова трудно и неудобно, че параходът ще стане най-добрият помощник в кухнята.

Пълен комплект и грижи

4

Корпусът на парна система Morphy Richards IntelliSteam 470006 е направен от неръждаема стомана. Това е траен и издръжлив материал, който не абсорбира миризми и не оцветява пигменти от цветни продукти, а също така е лесен за почистване. Допълнителни аксесоари - тавичка за пара, контейнер с ориз и тавичка за сос - са изработени от пластмаса BPA, специално проектирана за високи температури. Безопасен е и не отделя вредни изпарения. Капаците на отделението са изработени от устойчиво на удари прозрачно стъкло, така че да можете да оцените визуално готовността на продуктите.

Всички подвижни части на Steam'n'Light VC300830 са изработени от прозрачна пластмаса, която не е уточнена. Въпреки това, гледането на процеса на готвене също е удобно. Към устройството са включени и удобен кифл на пара и традиционна купа с ориз.

По отношение на поддръжката и двете устройства не изискват много караница. Всички подвижни части, т.е. тави, купи, капаци, допълнителни тави и сосове, могат да се мият на ръка или в съдомиялната машина.

заключения

И двамата производители се опитват да бъдат в крак с времето. Системата за готвене на пара IntelliSteam 470006 от Morphy Richards съчетава най-добрите качества - ергономичен дизайн, удобни режими на готвене, интелигентност.Tefal също направи всичко възможно да подобри традиционния модел на вертикален параход - добавиха готови програми, опитаха се да направят формата за съхранение по-компактна. Но все пак едно от основните качества на храната винаги остава нейните уникални свойства - вкус и аромат. Тези свойства могат да бъдат запазени само в независими отделения, разположени хоризонтално, където соковете и миризмите на храна не се смесват и всеки продукт се приготвя поотделно.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони