USB4 ще удвои скоростта с Thunderbolt

Asus-ZenBook-с USB4

Специализацията на USB4 от ново поколение, разкрита днес, ще осигури скорост на пренос на данни до 40 Gbps при използване на съвместими USB-C кабели, свързващи двойка съвместими устройства.

В момента USB3 има максимална скорост от 20 Gbps, така че новата спецификация, която трябва да бъде напълно работеща до лятото, ще удвои предлаганите в момента скорости. Ако смятате, че технологията е много подобна на Thunderbolt, имате право. USB4 сега съдържа Thunderbolt 3 благодарение на решението на Intel да отвори стандарта.

Thunderbolt интеграцията също означава поддръжка на двойка HDR 4K дисплеи (@ 60Hz честота на опресняване) или един 5K дисплей. Осем ленти на DisplayPort данни също ще се поддържат от USB4.

USB-IF, който управлява спецификациите, казва, че новият протокол ще се основава на съществуващите стандарти USB 3.2 и USB 2.0. В него се казва, че 50 технологични компании в момента са в последно тестване на технологията USB4, спецификацията на която ще бъде публикувана около средата на годината.

Компаниите, които разглеждат тази технология, включват Apple, Microsoft, Intel, HP, Texas Instruments и други членове на форума на USB промотори. Можем спокойно да предположим, че всички персонални компютри и Macs, направени от големи производители, ще приемат новата спецификация при първа възможност.

„Пускането на спецификацията на протокола Thunderbolt е крайъгълен камък в осигуряването на най-простия и многофункционален порт за всички днес“, казва Джейсън Зилер, генерален мениджър, Client Connections, Intel. „Работейки с USB Promoter Group, ние отваряме вратата към иновациите в широк спектър от устройства и увеличаваме оперативната съвместимост, като по този начин подобряваме клиентското изживяване.“

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони