10 най-добри детектори за окабеляване

Скритите окабелявания или металните скенери са специализирани устройства. Мислят да ги закупят, когато се наложи да направят ремонт, да преместят гнезда, да оправят шарнирни мебели, оборудване. Изборът на детектор за окабеляване не е лесен, производителите често обещават много повече, отколкото устройството всъщност може. За да не пропуснете грешно и да вземете наистина добър скенер, проверете рейтинга на най-добрите детектори за откриване на скрито окабеляване и метални конструкции, изготвен от нашата редакция. ТОПът включва устройства от различни ценови категории, които се различават помежду си по характеристики, функции и предназначение.

Как да изберем скрит детектор за окабеляване

Преди да направите покупка и попълване на набор от инструменти, си струва да се задълбочим в критериите за избор на добър детектор:

 • Тип устройство... В широк смисъл всички видове детектори могат да бъдат разделени на две големи групи: тестери и пинпойнтери. Първите са предназначени само за откриване на живи кабели, както и за търсене на черни метали. Последните имат страхотни възможности и в допълнение към разпознаването на типа черен / цветен метал, те перфектно намират дървени и пластмасови елементи, скрити под бетон, тухла, плочки.
 • Дълбочина на сканиране... Индикаторът се различава в зависимост от класа и вида на устройството. Тестерите рядко „удрят“ повече от 3-4 см, pinpointers са способни на повече - да определят окабеляването на дълбочина 10 cm и да посочват точното разстояние до него.
 • Детекторен спектър... Изборът се определя от задачите, пред които са изправени потребителите. В зависимост от модела, скенерът търси мрежови проводници, черни и цветни метали, дървени конструкции.
 • точност... Грешката е присъща на много модификации, но при извършване на прецизна работа е важно да се намери мястото на желания елемент без грешки, особено когато става въпрос за тръби и електрическо окабеляване.
 • Функционалност и информационно съдържание... Удобно е, когато устройството е оборудвано с допълнителни функции, а на дисплея се показват максимални данни - дълбочина, разстояние до желания елемент, неговия тип.

ТОП 10 най-добри детектори за окабеляване

Изборът на най-добрата модификация на детектора е избор на точност и надеждност. Устройствата от този клас нямат място за грешки, защото това може да струва скъпо на потребителя. TOP-10 включва устройства от различни класове и ще ви помогне да изберете модел, който е подходящ за всички, в зависимост от предстоящата работа. Нашите експерти взеха предвид реалните отзиви на клиентите, техническите параметри и спецификата на използването на устройства в определена област на ремонта.

Лесността на употреба стана също толкова важна. На пазара има версии на скенери, които са по-трудни за използване от пробита тръба. Такива продукти имат право да съществуват, но не попаднаха в списъка на най-добрите.

1. Mastech MS6818

Mastech MS6818

Ергономичното и компактно устройство е в състояние не само да открие скрито окабеляване в стените, но и да намери канализационни тръби в земята на дълбочина до 2 м, гнезда и разклонителни кутии, покрити с мазилка. Както отбелязват потребителите, основното предимство на детектора е точността на намиране на проводници и дори скъсвания. Освен това устройството е в състояние не само да определи вида на материала и дълбочината на появата му, но и неговите размери.

Въпреки това много функции създават трудности при овладяването на устройството, затова се препоръчва внимателно да прочетете инструкциите, за да проучите всички възможности. От множество положителни отзиви следва, че този детектор е един от лидерите в тази ценова категория. Многозадачният и безупречно точен локатор MS6818 е значително по-скъп от конкурентите, но превъзходен по качество и възможности.

Предимства:

 • многофункционалност;
 • удобен информативен дисплей;
 • високо качество на сглобяване;
 • търсене с милиметрова точност.

Недостатъци:

 • висока цена.

2. Bosch GMS 120 Professional

Bosch GMS 120 Professional

Устройството „Бошевски“ GMS 120 Professional не е просто теленен детектор, а истински многозадачен мултитул, който комбинира няколко устройства. Тя може да показва наличието на дърво или метал в стената, да се определи дълбочината на проводниците до 5 см, пластмасови тръби. Има и функция на металотърсач, която ви позволява да разпознаете вида на метала - цветен или черен. Контролът на детектора и преходите между режимите се извършват с помощта на шест бутона, а получените данни се показват на LCD монитора. Освен това, за повече информационно съдържание, инструментът е оборудван със звукови и светлинни сигнали, отвор за маркиране.

В допълнение към функционалността, производителят обърна голямо внимание на качеството на производство и надеждността на оборудването. Корпусът на устройството е направен от удароустойчива пластмаса с гумени вложки, отделението за батерията е гумирано по контура, което няма да позволи на влагата да проникне, дори ако падне във вода.

Предимства:

 • добра чувствителност при търсене на магнитни и немагнитни метални елементи;
 • удобна маркировка;
 • надеждност и практичност;
 • интуитивен контрол;
 • ръчно изключване на звуковия сигнал.

Недостатъци:

 • няма индикатор за дълбочина;
 • включен твърде прост и лек случай

3. ADA инструменти Стенен скенер 80

ADA инструменти Стенен скенер 80

Продуктите на марката ADA спечелиха уважението на потребителите за тяхната разумна цена и отлично качество, което не е по-ниско от европейските устройства. Добрият и евтин стенен скенер 80 е изключително лесен за използване. Компактният му размер позволява сканиране в тесни затворени пространства. Скенерът намира с висока точност магнитни и немагнитни метали, дърво. За съжаление, устройството не знае как да различи точния вид метал, но такива функции рядко се изискват в ежедневието.

Детекторът е изключително прост и удобен за използване, той работи еднакво добре на всяка повърхност - мазилка и декоративно покритие, керамични изделия от керемида и порцелан, облицовка на стени, PVC панели. Широкият дисплей показва дълбочината на желания материал, при откриване на който скенерът излъчва звукови и светлинни сигнали. Има подсветка и автоматично калибриране. Според отзивите на клиентите детекторът за тръби и окабеляване е по-точен и по-евтин от професионалните колеги. Въпреки това, има своите недостатъци - устройството е доста чувствително и при търсене на дълбоко разположени материали те трябва да се движат по равнината два или три пъти.

Предимства:

 • високо точен при търсене на метал и дърво;
 • информативен дисплей;
 • добро оборудване;
 • много достъпна цена.

Недостатъци:

 • прекалено чувствителен при откриване на окабеляване;
 • не прави разлика между цветни / черни метали.

4. Bosch Truvo

Bosch Truvo

Моделът на детектора от немския производител се различава от аналозите по елементарната си лекота на използване и липсата на ненужни функции. При сканиране устройството сигнализира за подхода към метал или окабеляване с мек звуков сигнал и червена индикативна подсветка.

Отзивите на майсторите говорят за ефективността на устройството - то е точно и напълно отговаря на декларираните технически параметри: откриване на черни метали на дълбочина 8 см, цветни метали - до 6 см, кабели - до 5 см. Въпреки това, устройството е предназначено за търсене на домакинско окабеляване с променливо напрежение до 240 IN.

Въпреки лекотата на употреба, трябва да свикнете с Truvo и да изучите инструкциите преди употреба.Първоначално детекторът открива метали, и второ, електрически проводници. Това създава известни затруднения, когато окабеляването е защитено от метални тръби. Скенерът обаче показва гофрирани проводници, фитинги, профили с минимални грешки. Друг плюс е, че се захранва от батерии за пръсти за разлика от короната, от три AAA клетки устройството работи до 5 часа.

Предимства:

 • ръчно и автоматично калибриране;
 • удароустойчив корпус;
 • леко тегло и компактност;
 • комбинация от цена и възможност;
 • приемлива точност и чувствителност;
 • изключително лесен за научаване и използване.

недостатъци:

 • не информира за точната дълбочина на възникване;
 • сложно търсене на елементи, защитени от метал.

5. Mastech MS6906

Mastech MS6906

Моделът 3 в 1 работи като металотърсач, скенер на жици и също намира метални профили, пирони, винтове или дървени греди. Неговите параметри за дълбочина на търсене са малко по-малко от тези на аналозите, но напълно съответстват на посочените.

Детекторът е доста евтин, но се справя със задачите си с минимална грешка, +/- не повече от 3-3,5 см. MS6906 е незаменим за ремонти, полезен в дърводелството при работа със стара дървесина, където могат да бъдат крепежни елементи или техните останки. Отзивите напълно потвърждават точността, издръжливостта и качеството. Някои експерти обаче отбелязват ниската ефективност на устройството при сканиране на гипсокартон.

Предимства:

 • минимална грешка за домакински модел;
 • ефективен при намирането на всички декларирани материали;
 • ергономичност;
 • визуална индикация;
 • работи напълно автоматично;
 • лекота на използване;
 • достъпни.

Недостатъци:

 • неточност при сканиране на гипсови плочи.

6. Bosch UniversalDetect

Bosch UniversalDetect

Нов за 2020 г. от Bosch, сензорният екранен детектор UniversalDetect се отличава с уникален нов дизайн с тясна, двойна дръжка. В горната част има отвор за маркиране, който е по-удобен от обикновените канали около краищата на кутията.

Висока функционалност - търсене на цветни и черни метали, дърво, електрически проводници. Освен това, модерно устройство ви позволява да комбинирате търсенето на два вида материали наведнъж и показва резултатите от сканирането на информативен дисплей. Също така в паметта е вградено ръководство за употреба с описания стъпка по стъпка - то винаги ще бъде под ръка, ако имате някакви въпроси по време на работа.

По характеристики характеристики детекторът надмина възможностите на конкурентите: откриване на метал на дълбочина 10 см, окабеляване - до 5 см. Захранва се от четири батерии тип АА, които са включени в комплекта. От минусите - само сравнително високата цена, която е напълно оправдана от изключителното изпълнение и изрязаната ергономичност.

Предимства:

 • тъч скрийн;
 • модерен дизайн;
 • наличието на звукова индикация;
 • великолепна функционалност;
 • наличието на маркер;
 • търсене и разпознаване на два вида материали едновременно.

Недостатъци:

 • само цената.

7. ELITECH D 80

ELITECH D 80

Детекторът Elitech е много подобен на този на ADA Instrument, но с по-забележителни показатели. Според прегледите, устройството перфектно намира метал и окабеляване на дълбочина 10 см, както и дървени греди, проводници, включително гофрирани, точно определя местоположението на профилите под сухото строителство. От анализа на прегледите грешката рядко надвишава 5 мм, но за максимална точност майсторите препоръчват да сканират една област няколко пъти.

Присъда - устройството лесно открива наличието на скрити елементи, функционално е и изисква само батерия и предварително калибриране за употреба. Детекторът се отличава и с достъпни, дори бюджетни разходи. Калъфът е компактен, много ергономичен. От минусите е трудно да се изследват стените, където се използва метална армираща мрежа. От конструктивна страна практически няма оплаквания.

Предимства:

 • отличен вариант за работа с топли подове;
 • автоматично изключване на захранването в режим на готовност;
 • лесен за използване;
 • ниска грешка - до 1 cm.

недостатъци:

 • неясен дисплей;
 • неудобно да се нанася маркировка.

8. BISON Master DX-350 45265

BISON Master DX-350 45265

Понякога се налага да закупите добро, наистина работещо устройство за намиране на скрито окабеляване, като спазвате минималния бюджет. В този случай най-добрият избор е Master DX-350 от местната марка ZUBR.

Скрит в компактен диелектричен корпус е надежден, добре сглобен детектор, който открива окабеляване, метални и комунални тръби. Дълбочината на сканиране на BISON е малко по-малка от тази на подобни модели от Bosch или ADA, до 5 см, и не открива цвят. В същото време той има автоматично калибриране, малък информативен дисплей и излъчва мек звуков сигнал при откриване.

Както твърдят опитни майстори, DX-350 е доста точен. Той е идеален за решаване на ежедневни задачи и се представя добре в професионални условия, ако не се изисква най-висока точност.

Предимства:

 • подходящ за професионална употреба;
 • ЛСД дисплей;
 • автоматично калибриране;
 • многоцветна индикация.

Недостатъци:

 • малък ъгъл на гледане;
 • слаб звук на звуковия сигнал

9. STANLEY S100 STHT0-77403

STANLEY S100 STHT0-77403

Друг модел от категорията "много евтин, но висококачествен" - S100. Прост и висококачествен детектор, предназначен за домашна употреба. Разработчиците са намалили цената на устройството, изоставяйки допълнителна функционалност, удароустойчив корпус, настройка на чувствителността. Резултатът е надежден скенер, който ще намери окабеляване, метални конструкции, фитинги, дърво на дълбочина не повече от 51 мм.

Ефективността повлия на точността, на практика устройството показва грешка. Това обаче е присъщо и на по-скъпите модификации на много марки. Дизайнът е възможно най-прост, но производителят е предвидил вдлъбнатина за маркиране, на места на покритие - гумени подложки. „Домашен майстор“ на Стенли беше включен в ревюто, тъй като стана най-добрият в своя клас, той е идеална опция за покупка за малко количество работа.

Предимства:

 • приемлива дълбочина на откриване;
 • ниска цена.
 • светлинна и звукова индикация;

Недостатъци:

 • посредствена ергономия.

10. STAYER Master Topelectro

STAYER Master Topelectro

Устройството Stayer може да изглежда като играчка, но реалните отзиви на потребителите предполагат друго. В класацията на най-добрите детектори това е най-евтиният модел, докато устройството помага да се намерят окабеляване (до 20 мм дълбочина) или метал (до 40 мм) в бетонна или тухлена основа. Максималната декларирана дълбочина на сканиране е малко по-висока, отколкото се оказва на практика, но грешката е незначителна.

Тук магнитът служи като сканиращ елемент, което е полезно, когато местоположението на желаните материали дори не е известно. Topelectro е невероятно точен за класа на тестерите, той е в състояние не само да открие скрити елементи, но и да определи полярността в диапазона от 6 до 36 V. Също така, детекторът може да прави разлика между цветни и черни метали, когато последният бъде открит, той излъчва характерен звук - потребителят няма да обърка електрическото окабеляване с редовен пирон или самонарезен винт. Компактното и олекотено устройство се побира в джоба на сако или чанта и перфектно допълва комплекта инструменти DIY.

Предимства:

 • най-добрите технически параметри в своята ценова категория;
 • определяне на полярността;
 • разликата между черния и цветния метал;
 • голяма площ за сканиране.

Недостатъци:

 • липсва ергономия.

Кой детектор за окабеляване е по-добре да закупите

В ежедневието или по време на ремонтни дейности потребителите са изправени пред различни задачи. Понякога е необходимо само да се определи посоката на електрическото окабеляване, в други случаи е важно точно да се намери както мястото, така и дълбочината на жицата, тръбата или дървото. Ето защо преди закупуването е необходимо да се установи кои функции и възможности могат да се изискват и кои са второстепенни.

Въз основа на спецификата на работата и нашата класация на най-добрите модели детектори за намиране на скрито окабеляване, тръби, дърво, цветни или черни метали, ще стане по-лесно да направите избор. Когато е необходим универсален детектор, пин-указателят от среден клас е отлично решение.Той ще може да намери кабели дори без напрежение, както и да определи вида на металните конструкции. Освен това цената на такова устройство лесно може да бъде покрита през 2000 г. - 42 $... Ако имате нужда от точни измервания, например при обслужване на големи сгради, е по-добре да обърнете внимание на професионални устройства с голяма функционалност.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони