12 най-добри повърхностни помпи

Повърхностните помпи могат да се видят в много летни къщи днес. Това изобщо не е изненадващо - често инсталирането на такова оборудване е единственият начин да доставите нужното количество вода в къщата, без да се притеснявате от ненужен физически труд. Все пак, живеейки в частна къща или в страната, никой не иска да носи вода с кофи, както направиха преди 100 години. За щастие, изборът на помпи днес е достатъчно голям, за да може всеки потенциален купувач лесно да избере опция, която да му подхожда напълно. Вярно е, че поради големия асортимент често възникват трудности - на кой модел да се даде предпочитание? За да опростим избора, ще направим рейтинг на най-добрите повърхностни помпи, като изброяваме най-успешните модели, техните предимства и недостатъци. Това ще позволи на всеки читател да придобие точно такава техника, която ще бъде най-добрият избор за него.

Как да изберем повърхностна помпа - препоръки и съвети

Като цяло, за да изберете повърхностна помпа за вода, трябва да вземете предвид доста нюанси и тънкости. Нека да поговорим за основните.

Един от най-важните показатели е дълбочина на засмукване... Показва каква е максималната дълбочина между нивото на водата и помпата, така че последната да работи стабилно и без прекъсване.

Също така, не забравяйте за производителност - пряко зависи от мощността. Производителността зависи от това колко вода може да достави помпата за определено време.

Максимална глава показва допустимата дължина на всички тръби, разположени между помпата и крайния потребител (или по-скоро котел, резервоар за съхранение или друг контейнер, в който се съхранява вода).

И накрая, не трябва да забравяме безопасност... Желателно е помпата да има защитни функции, за да я предпази от прегряване и повреда. Те значително намаляват вероятността да се наложи да отидете с помпата в сервиз за ремонт няколко седмици след покупката.

Повърхностни помпи конвенционални - най-добрите модели

По принцип повърхностните помпи са най-популярни сред летните жители. Факт е, че не е необходимо да се спускат в кладенец или кладенец - достатъчно е да ги инсталирате в непосредствена близост до тях. Това означава, че оборудването е лесно за инсталиране и демонтиране. Това е особено важно за летните жители - има възможност да инсталирате помпа през пролетта, а през есента, когато напускате летни жилища, я вземете със себе си, за да не стане плячка за крадците. Вярно е, че това трябва да се плаща с по-високо ниво на шума - не се заглушава от дебелината на земята. Въпреки това, според повечето потребители, безопасността на собствеността си струва да се примирява с лек дискомфорт.

1. VORTEX PN-650

VORTEX PN-650

Търсите евтина, лесна за използване и удобна помпа за кладенец? Този модел със сигурност няма да разочарова. Той може да се похвали с добра дълбочина на засмукване - до девет метра. За повечето региони на страната ни това е напълно достатъчно. Хубаво е, че развитата глава достига 45 метра - възможно е да инсталирате помпата на голямо разстояние от къщата, а тя лесно може да достави вода, без да създава ненужни проблеми. Освен това отдалечеността допълнително намалява нивото на шума, което, ако се съди по прегледите, вече е доста ниско. И накрая, производителността на модела е доста добра - 3,6 cc на час работа. Повечето летни жители не се нуждаят от повече.

Предимства:

 • малки размери;
 • голяма мощ;
 • трайно чугунено тяло;
 • висококачествен монтаж;
 • комбинация от производителност и цена.

Недостатъци:

 • изработка на възвратния клапан.

2. JILEX Jumbo 70/50 P

JILEX Jumbo 70/50 P

Ето една от най-мощните повърхностни помпи сред тези, за които не е нужно да плащате огромна сума. Това ще бъде добър избор за потребителите, които трябва да доставят вода на голямо разстояние, например, ако къщата е далеч от кладенец. В крайна сметка този модел има максимална глава от цели 50 метра. А дълбочината на засмукване е доста висока до 10 метра.

Когато избирате модел, препоръчително е да изберете капацитет с 10-20% по-висок от необходимия, за да компенсирате повишеното търсене по някаква причина, а не да купувате нова помпа.

Благодарение на мощността от 1100 W, моделът е в състояние да предава до 4,2 кубически метра вода през себе си на час - много добър резултат. Допълнителен плюс е висококачественият монтаж - не е изненадващо, че почти всички отзиви, оставени на този модел, са положителни.

Предимства:

 • достъпна цена;
 • голяма мощ;
 • икономично потребление на енергия;
 • висококачествено изпълнение;
 • лесна за поддръжка.

Недостатъци:

 • значително ниво на шум.

3. Марина CAM 80 / PA

Марина CAM 80 / PA

Търсите повърхностна помпа, която да ви подхожда по цена и качество? Погледнете по-отблизо това. Производителността му достига 3,6 куб. М на час работа, което може да се нарече доста добър показател. В същото време агрегатът е доста компактен и лек - теглото е само 7,2 кг, така че няма да има излишни проблеми по време на монтажа и транспортирането. Максималната глава е 42 м и това вероятно ще е достатъчно за повечето потребители. Накрая дълбочината на засмукване достига 8 метра, така че няма да има проблеми с повдигането на вода. Така че, ако трябва да изберете повърхностна помпа за кладенец, тогава определено няма да съжалявате за закупуването на този модел.

Предимства:

 • добра максимална глава;
 • леко тегло;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • наличието на дръжка за транспортиране;
 • достъпна цена.

Недостатъци:

 • някои модели нямат много високо качество на сглобяване.

Повърхностни циркулационни помпи - най-добрите модели

Повърхностните помпи не се използват само за извличане на вода от кладенец или за източване на резервоар с мръсна вода. Циркулационните са не по-малко популярни. Най-често те са вградени в отоплителни системи, които могат значително да увеличат скоростта на разпространение на водата и съответно да ускорят процеса на отопление на помещенията. Това намалява инерцията на отоплителната система и често прави възможно да спестите много пари, като намалите количеството изгорено гориво. Ето защо ще бъде много полезно да поговорим за най-успешните от тях.

1. Grundfos UPS 25-40 180

Grundfos UPS 25-40 180

Много добра помпа за повърхностна циркулация, която може да бъде добър избор за много купувачи. Теглото му е само 2,5 кг, което прави транспорта и монтажа много по-лесни. Подходящ за тръби с диаметър един и половина инча, които често се използват в отоплителни системи. Пропускателната способност е много добра - колкото 4 кубически метра на час. Максималната глава не е твърде висока - само 4 метра. Това обаче няма да създаде проблеми - по-висок индикатор по принцип не е необходим, освен ако не говорим за дву- или триетажно имение с високи тавани. Помпата е подходяща за чиста вода, както ниска температура, така и висока - в границите от +2 до +110 градуса по Целзий.

Предимства:

 • леко тегло;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • ниско ниво на шум;
 • рентабилност;
 • добро представяне;
 • малък размер.

2. VORTEX ЦН-25-4

ВОРТЕКС ЦН-25-4

Това е евтина, компактна, но в същото време надеждна и висококачествена циркулационна помпа, която значително ще подобри отоплителната система във вашата селска къща или лятна вила. Подходящ е за малки къщи - максимум двуетажни, тъй като максималната глава е 4 метра. За един час работа помпата преминава до три кубически метра вода - за такъв компактен модел това е добър резултат.

Моделът използва "мокър" ротор, изработен от висококачествени, устойчиви на ръжда материали, което увеличава ефективността.

Може да работи с температура на водата до +110 градуса. И дори ако нещо се случи и отоплителната система замръзне, понижаването на температурата до -10 градуса по Целзий няма да навреди на устройството. Неучудващо е, че е класиран сред най-добрите повърхностни помпи. При всичко това теглото му е 3 кг, което може да се нарече допълнителен плюс. Има изход с резба с диаметър един и половина.

Предимства:

 • висококачествени, надеждни материали;
 • ниско ниво на шум;
 • малък размер;
 • достъпна цена.

Недостатъци:

 • не всички модели могат да се похвалят с висококачествен монтаж.

3. Grundfos UPS 25-60 180

Grundfos UPS 25-60 180

Търсите евтина повърхностна помпа за лятна вила или селска къща с високи тавани? Със сигурност този ще ви подхожда. В крайна сметка този модел може да вдигне вода до височина от шест метра! А представянето му е много добро - 4.35 кубически метра на час. Работи добре с течности в широк температурен диапазон - + 2 ... + 110 градуса. "Мокър" ротор осигурява не само добра производителност, но и по-високо ниво на надеждност поради най-простия дизайн. Хубаво е, че тази циркулационна помпа има много ниско тегло - само 2,6 кг.

Предимства:

 • работи почти безшумно;
 • достъпна цена;
 • практичен и надежден;
 • компактност;
 • значителна максимална глава.

Недостатъци:

 • някои модели вибрират много по време на работа.

Повърхностни помпи за канализация - най-добрите модели

Временно или постоянно живеещи в частна селска къща, повечето хора все още няма да се откажат от предимствата на цивилизацията под формата на топла тоалетна. Въпреки това, за да можете да направите това, резервоарът за отпадъци трябва редовно да се почиства - в противен случай той ще се прелее доста бързо. Тук на помощ идват специални повърхностни помпи за канализация. Те могат да работят не само с чиста вода, но и с течност, която има голямо количество примеси - включително дренаж, канализация и отпадни води. Нека да поговорим за някои от най-успешните модели.

1. SFA SANITOP

SFA SANITOP

Много успешен модел на повърхностна помпа за канализация. Едно от предимствата е доброто представяне - колкото 6,6 кубически метра на час. Това прави лесно и бързо да боравите с големи обеми мръсна вода. Хубаво е, че максималната глава е доста голяма - пет метра. Това позволява отстраняването на отпадъците както от дома, така и от дълбоките дренажни ями. Две точки за всмукване на вода могат да бъдат свързани към една помпа, което е много удобно и практично. Допълнителен плюс е високото ниво на сигурност. В крайна сметка моделът е оборудван с функция за защита на празен ход, което означава, че няма да се провали поради пропиляна работа. Това се улеснява от плаващото управление на нивото на водата - просто, но надеждно. Много потребители харесват, че настройката е доста тиха - само 46 dB. Така че тази повърхностно монтирана помпа за мръсна вода определено няма да разочарова.

Предимства:

 • висока производителност;
 • ниско ниво на шум по време на работа;
 • високо качество на сглобяване и материали;
 • две точки на свързване;
 • лесна за работа;

Недостатъци:

 • висока цена.

2. Grundfos Sololift 2 WC-1

Grundfos Sololift 2 WC-1

Търсите повърхностно монтирана фекална помпа, която осигурява висока производителност? Обърнете внимание на този. Отличава се с високата си производителност - почти 8,94 куб. М на час. С максимална глава 8,5 метра помпата може да работи както над земята, така и под нивото на земята.

Някои модели канализационни помпи са оборудвани с приспособление за рязане, което им позволява да се справят с големи блокажи.

10-литров хидравличен резервоар увеличава лекотата на използване, а специалният приспособление за рязане гарантира без проблеми с блокирането. Хубаво е, че въпреки отличните характеристики, помпата тежи много малко - само 7,3 кг.

Предимства:

 • висококачествен монтаж;
 • добро закрепване за рязане;
 • се справя добре със задачите;
 • отличен дизайн.

Недостатъци:

 • сериозен шум по време на работа.

3. SFA SANIVITE

SFA SANIVITE

Може да не е най-добрата повърхностна помпа за мръсна вода, но със сигурност е една от тях. Едно от предимствата е ниското ниво на шум по време на работа - 42 dB, което може да се нарече много добър резултат. Може да изпомпва до шест тона течност с примеси на час и това вероятно е достатъчно дори за голямо семейство и обширна ферма. Важно е една помпа да има до три точки за всмукване на вода - това е много важно, тъй като ви позволява да свържете например баня, тоалетна и мивка към нея, без да харчите допълнителни пари за закупуването на няколко устройства. Хубаво е, че помпата работи с гореща вода - до +60 градуса, с което не всички аналози могат да се похвалят.

Предимства:

 • добро представяне;
 • три точки за прием на вода;
 • безшумна работа;
 • лекота на инсталиране.

Недостатъци:

 • поради липсата на филтър се появява неприятна миризма с дълго пространство.

Повърхностни помпени станции - най-добрите модели

За да разрешите напълно проблема с водоснабдяването в частна къща, е по-добре да използвате не обикновена помпа, а помпена станция. Той е по-функционален и често е оборудван с резервоар за съхранение - неговият обем може да варира значително. Възвратният клапан предотвратява попадането на вода в кладенеца или сондажа след изключване, което намалява количеството на празен ход. Да, цената на такова оборудване е по-висока от тази на стандартните помпи. Но е много по-лесно и по-удобно да ги използвате, което е оценено от много собственици.

1. VORTEX ASV-370/2 CH

VORTEX ASV-370/2 CH

Проста, но висококачествена повърхностна помпена станция със сравнително малък капацитет - 2,7 куб.м. след час. За малко семейство това е достатъчно, но за домакинство или голяма група хора ще трябва да потърсите по-мощен аналог. С максимална глава от 30 метра, тя може да доставя вода до къщата от кладенец, разположен на голямо разстояние. Плюс може да се нарече деветметровата дълбочина на засмукване. Снабден с малък хидравличен резервоар - само два литра. По принцип станцията е проектирана да работи с чиста вода, но съдържанието е не повече от 150 грама пясък на кубически метър. водата няма да е проблем. Работи с доста широк температурен диапазон - от +1 до +50 градуса по Целзий.

Предимства:

 • малки размери;
 • ниска цена;
 • мощен натиск;
 • ремонтопригодност.

Недостатъци:

 • много малък хидравличен резервоар.

2. JILEX Jumbo 50/28 H-18

JILEX Jumbo 50/28 H-18

Много добра повърхностна помпена станция за летни къщи и къщи. Има добра пропускателна способност - до 3 кубически метра на час. вода. Максималната глава от 28 метра прави възможно подаването на вода до къщата от отдалечен кладенец. А дълбочината на засмукване от девет метра е напълно достатъчна за повечето региони на страната ни. Моделът е оборудван с доста голям хидравличен резервоар от 18 литра, което прави възможно пускането на помпата по-рядко, което означава да се увеличи експлоатационният живот.

Вграденият хидравличен резервоар ви позволява да имате определено количество вода под ръка, така че да не включвате помпата всеки път, когато трябва да миете ръцете си.

Теглото е доста голямо - около 15 кг, но за помпените станции тази цифра е доста скромна. По принцип помпата е проектирана да работи с чиста вода, но специален филтър ефективно задържа частици с размер до 0,8 мм.

Предимства:

 • добра сила;
 • просторен хидравличен резервоар;
 • качествени материали и монтаж;
 • лесно закупуване на резервни части;
 • малък размер.

Недостатъци:

 • вдига много шум по време на работа.

3. Grundfos MQ 3-35

Grundfos MQ 3-35

Лесен за използване и надежден модел. Рискът от повреда е почти напълно елиминиран от функцията за защита от прегряване и сухо движение. Електрониката следи нивото на водата, което е допълнително предимство. Производителният капацитет от три кубически метра на час е достатъчен за повечето малки ферми, да не говорим за летни къщи. Максималната глава от 35 метра решава проблема с разстоянието на кладенец или кладенец. Функцията за повишаване на налягането е друг голям плюс.

Предимства:

 • висококачествен монтаж;
 • ниско ниво на шум;
 • висока степен на надеждност;
 • малък размер и тегло;
 • възможността за увеличаване на налягането.

Недостатъци:

 • няма хидравличен резервоар.

Коя повърхностна помпа е по-добре да изберете

С това завършваме нашата група от най-добрите помпи за повърхност. В него се опитахме да проучим предимствата и недостатъците на моделите от различни категории, което със сигурност ще позволи на всеки читател да избере опцията, която напълно ще реши всичките му проблеми.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони