15 най-добри компютърни монитора

Изискванията за качество на изображението стават все по-високи с всяка година, което прави избора на монитор една от най-трудните задачи при сглобяването на компютър. Разширените технологии, няколко вида матрици, различни скорости на сканиране, широк диапазон на яркост и други параметри могат да объркат неопитен купувач. И броят на моделите, предлагани за продажба, непрекъснато се увеличава, тъй като на фона на появата на нови устройства старите устройства не се стремят веднага да се „оттеглят“. И така, какво трябва да купите? Предлагаме на вашето внимание най-добрите компютърни монитори, налични на пазара в 2022 година. Всички модели за преглед имат добри отзиви от клиенти и са одобрени от нашите редактори.

Коя компания монитор да изберете

Решихме да започнем прегледа на мониторите, като разгледаме популярните производители. Петте най-добри компании, избрани от нашия редакционен екип, са се доказали на пазара и заслужават да обърнете внимание на една или повече марки в списъка:

 1. Lg... Фирма, която не се нуждае от отделно въведение. Марката от Южна Корея е известна не само с висококачествени монитори, но и с доставката на собствени матрици на други производители. Именно LG направи популярния формат 21: 9.
 2. Samsung... Друг южнокорейски гигант, представен в различни пазарни сегменти. Що се отнася до мониторите, тяхната компания произвежда доста, а някои решения, като линията Space Monitor, са напълно уникални.
 3. AOC... Тайвански производител със седалище в Амстердам и фабрики в Китай. Компанията предлага както евтини офисни, така и усъвършенствани геймърски модели, като на цена те обикновено са много по-изгодни от конкурентите си.
 4. DELL... Американска корпорация, известна с отличната си репутация. Но напоследък някои модели монитори DELL не са толкова добри, колкото преди 5-10 години. Следователно този производител заема само една позиция в нашия списък.
 5. ASUS... Друга популярна марка е от Тайван. Компанията произвежда много висококачествени монитори, а нейните модели за игри особено се открояват. Цената на продуктите на ASUS зависи от линията, но качеството й е постоянно високо.

Най-добрите монитори до 23 инча

Малките размери на екрана все още са много популярни. Ако имате нужда от компютърен монитор за работа с документи, сърфиране в Интернет, изпращане на бизнес писма по електронна поща и подобни задачи, тогава няма смисъл да купувате извънгабаритно устройство. Освен това размерът на диагонала в този случай може само да се затрудни, тъй като няма да позволи да се покрие цялата необходима информация наведнъж или няма да се използва напълно. Ние закръглихме пет отлични 22-23-инчови модела на достъпна цена, което ги прави най-добрият избор за офис и прост домашен компютър.

1. AOC I2281FWH

AOC I2281FWH

Достъпният монитор I2281FWH е най-добрият вариант за закупуване, ако търсите устройство, което е едновременно функционално и стилно. Визуално този модел изглежда напълно без рамка, което се осигурява от стъкло в почти целия преден панел. Но на практика границите на екрана започват на сантиметър от ръба на монитора. Но за около 112 $ чакането на нещо друго едва ли беше необходимо.

Консумацията на мощност на I2281FWH по време на работа е 22 W. В режим на заспиване и режим на готовност стойността спада съответно до 0,3 и 0,5 вата.

Стилен монитор за офис и дом е изграден на базата на AH-IPS матрица с разделителна способност 1920 × 1080 пиксела, яркост от 250 кандела на квадратен метър и отговор 4 ms. Устройството има добро цветопредаване, както за своя ценови сегмент, но очевидно не е подходящо за обработка на снимки. Интерфейсът, поставен тук, е достатъчно минимален - чифт HDVI, VGA вход и 3,5 мм изход за слушалки.

Предимства:

 • минимална дебелина на кутията;
 • привлекателен външен вид;
 • добро калибриране на матрицата;
 • честота на опресняване до 76 Hz;
 • ниска цена;
 • много стабилна стойка.

Недостатъци:

 • кадрите изобщо не са малки.

2. Philips 223V7QSB / 00

Philips 223V7QSB / 00

Добър и евтин монитор от Philips, предлагащ IPS екранна технология, която ви позволява да се наслаждавате на перфектен цвят от всеки ъгъл на видимост и 250 cd яркост. Времето за отговор на матрицата 223V7QSB / 00 е 8 ms, така че този модел не е подходящ за геймъри. Ако говорим за картината като цяло, тогава тя е идеална за посочената цена в 91 $... За да подобри изображението, производителят е добавил към монитора технологията SmartContrast, която автоматично анализира съдържанието, показано на екрана, коригира яркостта и цветовете за най-добър дисплей. Като цяло устройството се оказа отлично за парите си. Само скромен набор от интерфейси, представени само от цифров DVI-D и аналогов VGA, може да разочарова.

Предимства:

 • добри ъгли на видимост;
 • консумация на енергия само 13 W;
 • функция за намаляване на синия цвят;
 • отлично качество на сглобяване;
 • много тънки рамки около матрицата.

Недостатъци:

 • лош набор от портове.

3. DELL S2319H

DELL S2319H

23-инчовият модел S2319H от компанията DELL продължава класацията на мониторите. Появата на устройството веднага ни позволява да разберем, че сме изправени пред модел на изображение, който може да украси работното място на бизнес човек. Минимални рамки, добро качество на изображението благодарение на IPS-матрицата с WLED подсветка, отлично калибриране на дисплея - това са основните предимства на DELL S2319H.

Мониторът е TUV сертифициран за екран без трептене с технологията ComfortView, за да бъде безопасен за очите при всички нива на яркост. Висококачествен монитор от американски производител има аудио конектори за вход и изход, което ви позволява да свързвате слушалки / високоговорители както при използване на HDMI, така и при свързване на видеокарта чрез VGA. Това обаче не е необходимо, освен ако нямате специални изисквания за качество на звука, тъй като S2319H има два вградени високоговорителя по 3W всеки.

Предимства:

 • подсветка без трептене;
 • малка дебелина;
 • добро калибриране на матрицата;
 • стилен външен вид;
 • вградени високоговорители.

Недостатъци:

 • кристален ефект;
 • само два видео входа;
 • външно захранване

4. ASUS VP239H

ASUS VP239H

Бюджетният монитор ASUS VP239H се появи на пазара още през 2013 г., но и до днес той остава един от най-популярните на пазара в декларираната категория. Въпросният модел има много конкуренти, но повечето от тях са по-ниски или по цена, или по качество на изображението, или по дизайн и монтаж. Между другото, ценовата марка VP239H не е най-скромната и в някои магазини достига 140 $.

Мониторът от ASUS поддържа MHL. С други думи, можете да покажете изображение от мобилно устройство чрез специален кабел. Тази функция ви позволява да превърнете вашия смартфон и монитор в един вид медиен център.

Що се отнася до характеристиките, те са следните: AH-IPS матрица с Full HD резолюция и скорост на реакция 5 ms; 76Hz честота на опресняване, без трептене подсветка и чифт вградени високоговорители със скромните 2W общ изход. В ASUS VP239H няма прекалено много входове, но достатъчно за евтин монитор - чифт HDMI и аналогов VGA порт. Предвиден е и изход за слушалки.

Предимства:

 • висококачествена матрица AH-IPS;
 • малка дебелина на тялото;
 • поддръжка за MHL технология;
 • функция за заключване на бутони;
 • тънки рамки и страхотен дизайн.

Недостатъци:

 • бутони за управление с докосване;
 • не е включен HDMI кабел.

5. Acer K222HQLCbid

Acer K222HQLCbid

Ние считаме, че K222HQLCbid моделът на Acer е най-добрият монитор до 23 инча. Устройството се базира на IPS-матрица с време на реакция 4 ms и яркост от 250 кандела.Мониторът използва няколко собствени функции за подобряване на качеството на картината, включително адаптивно управление на контраста. Подобно на други екрани от серията K2, мониторираният модел се основава на безмилостна бяла подсветка, която е безопасна както за потребителите, така и за околната среда. В резултат добрият модел на монитора получи сертификат Energy Star 6.0 и също успя да постигне MPR-II съответствие. Единственото нещо, което разстройва K222HQLCbid, е ниското контрастно съотношение от 600: 1. Следователно този модел е подходящ главно за работа с документи и подобни задачи.

Предимства:

 • консумация на работна мощност 20 W;
 • спазване на екологичните стандарти;
 • висококачествено изображение на IPS екрана;
 • наличие на VGA, DVI-D и HDMI входове;
 • разнообразие от защитени технологии за подобряване на картината;
 • антиотражателно покритие на дисплея.

Недостатъци:

 • включен е само VGA кабел;
 • статичен контраст.

Най-добрите монитори с диагонал 24-27 инча

Екраните от този формат са с най-голямо търсене днес. Те са удобни за работа, подходящи са за гледане на филми и телевизионни сериали, а също така напълно подхождат на геймърите. Гамата от монитори с диагонал 24-27 инча е много обширна и предлага както достъпни модели за неизискващи потребители, така и устройства за геймъри, фотографи и други професионалисти. Разбира се, има много отлични опции на пазара, но и тук решихме да се ограничим до първите пет.

1. Samsung C24F390FHI

Samsung C24F390FHI

Подарете си наистина нова емоция с добър компютър монитор от южнокорейската компания Samsung. C24F390FHI разполага с 23,5-инчов 1800R извит дисплей, подобен на този в IMAX театрите. Това ще ви позволи да гледате по различен начин на любимите си телевизионни предавания и филми, тъй като когато гледате видео на такъв екран, разсейването на периферното зрение е сведено до минимум.

Но това не са всички предимства, с които популярният модел монитор на Samsung може да се похвали. Устройството поддържа синхронизация на скоростта на опресняване на картината с графични карти AMD, като по този начин елиминира припокриването и разкъсването на кадрите. Също така, за удобство на геймърите, C24F390FHI осигурява режим на игра, който автоматично оптимизира изображението за играта. Eye Saver Mode от своя страна може да се активира, докато работите пред най-добрия 23-инчов монитор, за да намалите синята светлина и да намалите напрежението на очите.

Предимства:

 • висококачествен VA панел;
 • всички необходими конектори;
 • отлично цветопредаване;
 • мотивирана цена;
 • наличие на игрови технологии.

Недостатъци:

 • лъскаво покритие на тялото;
 • не твърде стабилна стойка.

2. AOC C24G1

AOC C24G1

Възможно ли е да се обадите на бюджетен монитор, чиято средна цена е 210 $? Доста когато става дума за AOC C24G1. Този модел може да се похвали с 24-инчова матрица с VA технология. Това означава, че има добро контрастно съотношение 3000: 1 и показва дълбоки черни. В същото време цветното му предаване и ъглите на виждане са почти сравними с техните колеги, базирани на IPS.

Видео входовете на C24G1 включват VGA, чифт HDMI и DisplayPort. Хубаво е, че за последните две AOC веднага добави необходимите кабели към комплекта.

Този евтин монитор за игри има извит екран за по-добро потапяне. Сензорът C24G1 поддържа FreeSync и има скорост на опресняване от 144 Hz. Кракът на устройството предлага 3 степени на свобода и липсата тук на възможност за превключване на дисплея в режим на портрет може да се нарече логично решение. Дизайнът на добър 24 ″ монитор е строг, но стилен. Черната пластмаса на калъфа е разредена с червени вложки.

Предимства:

 • премиум външен вид;
 • цената за неговите възможности;
 • висока скорост на опресняване;
 • извита матрица тип VA;
 • има както HDMI, така и DisplayPort;
 • Поддръжка на FreeSync.

Недостатъци:

 • на снимката липсва острота.

3. Iiyama G-Master GB2560HSU-1

Iiyama G-Master GB2560HSU-1

Следващ ред е Iiyama с най-добрата цена за 25-инчов монитор - 238 $... Да, можете да закупите модел на базата на TN матрица по-евтино, но не с такива характеристики, каквито предлага G-Master GB2560HSU-1. Това е чистокръвен гейминг монитор с 1ms отговор и 144Hz честота на опресняване.Разделителната способност на използваната тук матрица е 1920 × 1080 пиксела, а яркостта е 400 кандела на квадратен метър.

Първокласният геймърски монитор на Iiyama позволява накланяне, височина и въртене на 90 градуса. Въпреки впечатляващите си възможности, устройството има ниска консумация на енергия от 21 вата. Интерфейсният комплект също радва, където имаше място не само за DP и HDMI видео входове, но и за двойка USB-A 2.0 портове и жак за слушалки. Вместо последните за лесни задачи е подходящ чифт вградени високоговорители с обща мощност 4 вата.

Предимства:

 • честота на опресняване на екрана;
 • отлично цветопредаване;
 • скорост на реакция на матрица;
 • добър запас на яркостта;
 • степента на свобода на регулиране;
 • голям набор от интерфейси.

Недостатъци:

 • ъгли на видимост, типични за TN;
 • не много удобно меню.

4. Philips 276E9QSB

Philips 276E9QSB

Холандската компания Philips е един от най-търсените монитори на пазара. И ако искате да купите монитор с добро качество на разумна цена, тогава трябва да разгледате внимателно продуктите на тази конкретна марка. По-специално, моделът 276E9QSB може да бъде отлично решение за вашите нужди. Той е оборудван с 27-инчов екран с резолюция 1920 × 1080 пиксела и честота на опресняване от 75 Hz.

В рамките на линията E9 са представени три модела наведнъж. Модификацията с индекса QDSB се различава от QSB, който разглеждаме, по наличието на 3,5 мм жак и HDMI. А QJAB също е оборудван с DisplayPort (вместо DVI-D) и 6W високоговорители.

Мониторът е изграден на добра IPS-матрица със скорост на реакция 5 ms и яркост в рамките на 250 кандела. Екранът е антиотражателен и има 100% sRGB покритие. Мониторът на Philips има консумация на енергия само 16 вата в активен режим и 0,5 вата в режим на готовност и режим на заспиване, което е съвместимо с Energy Star 7.0.

Предимства:

 • яркост и цветопредаване;
 • тънки рамки и стабилност;
 • фирмен външен вид;
 • управление на джойстика;
 • антиотражателно покритие.

Недостатъци:

 • входове само DVI-D и VGA.

5. LG 27UK650

LG 27UK650

Предлагаме на вашето внимание най-добрия 27-инчов монитор - LG 27UK650. Този модел се използва в нашето издание, така че можем да кажем с увереност, че средната цена в 378 $ напълно оправдано за нея. Това е единственият ТОП монитор, който предлага 4K резолюция. В същото време той поддържа над 1 милиард нюанса и е безупречно калибриран, така че работата със снимки върху него е много приятна.

Ако нямате нужда от това, тогава си струва да отбележите високата яркост от 450 кандела на квадратен метър, благодарение на което производителят успя да осигури пълна поддръжка за стандарта HDR10. Всъщност за филми и някои игри това също е добър избор, въпреки скоростта на реакция от 5ms. А поддръжката на AMD FreeSync намеква, че мониторът все още е насочен към геймърите (макар и любителска аудитория).

Предимства:

 • регулиране на височината;
 • портретен режим;
 • HDR10 поддръжка;
 • безупречна матрица;
 • 1 милиард нюанса;
 • 2 × HDMI и DisplayPort;
 • UHD резолюция.

Недостатъци:

 • недостатъчно ниво на черно;
 • случаи с неравномерно осветление.

Най-добрите монитори с диагонал 29-35 инча

Завършваме класацията с категория с големи диагонали на екрана. Такива монитори могат да бъдат избрани за удобно гледане на филми, максимално потапяне в игри или работа върху редактиране на видео, сложна обработка на снимки, 3D моделиране и т.н. Освен това в крайната категория на прегледа почти всички модели (с изключение на монитора на Samsung) имат съотношение на страните 21: 9. На такива екрани можете да отворите много прозорци, да имате едновременен достъп до тях, да се насладите на филми в подходящ формат и т.н. Но цената на такива модели, разбира се, е далеч над бюджетния сегмент.

1. Samsung C32F391FWI

Samsung C32F391FWI

Може би в комбинация от цена и качество мониторите на Samsung са най-доброто от A-марките. Моделът C32F391FWI е отлично доказателство за това твърдение. Това устройство е в чисто бял цвят, което изглежда много привлекателно.Вярно е, че и тялото, и кракът са направени от лъскава пластмаса, което означава, че презентабелният им вид ще трябва да се поддържа с кърпа и внимателно (драскотини не могат да бъдат изтрити, като прах и отпечатъци).

Устройството се базира на SVA-матрица с наситено черно и без трептене. Мониторът е доста тънък, но това беше постигнато чрез преместване на захранването извън кутията. Обявените ъгли на видимост от 178 градуса напълно се оправдават на практика, макар и с минимални изкривявания на картината. Но това, което радва, е огъването на дисплея и то радва поради вече описаните причини.

Резолюцията тук, между другото, е Full HD, което може да изглежда недостатъчно за някои купувачи за матрица с диагонал 31,5 инча. Въпреки това, не всеки има достатъчно мощен "хардуер", за да извади QHD и още повече 4K, но все пак искате да имате голям екран. Все пак ще бъде неудобно да работите тук само с текст, но за игри и гледане на филми C32F391FWI е перфектен.

Предимства:

 • висококачествена матрица;
 • атрактивен дизайн;
 • извит дисплей;
 • ниска цена от 13-14 хиляди;
 • компактен размер;
 • удобно управление с джойстик.

Недостатъци:

 • размерът на пикселите няма да подхожда на всички;
 • лъскаво покритие на краката и рамките;
 • няма черна версия.

2. LG 34WK500

LG 34WK500

Първият модел в класацията на мониторите със съотношение 21: 9 е LG 34WK500. Той използва висококачествена AH-IPS матрица без огъване, с резолюция FHD (2560 × 1080 пиксела). Екранът на монитора е перфектно калибриран, има антиотражателно покритие и има яркост 250 cd / m2. Ако се притеснявате, че Full HD резолюцията няма да е достатъчна за 34-инчов екран, тогава можете да разгледате стандартните 27-инчови модели. Те са абсолютно еднакви по височина, а плътността на пикселите там е доста удобна за обикновения потребител. Всъщност в рецензиите мониторът никога не е критикуван за зърнеността на картината. Но наличието на само няколко HDMI входа и липсата на алтернатива ще бъде недостатък за някои купувачи.

Предимства:

 • честота 75 Hz;
 • достъпна цена;
 • качество на картината;
 • AH-IPS матрица;
 • лесно персонализиране.

Недостатъци:

 • неясна стойка;
 • няма DisplayPort.

3. BenQ EX3501R

BenQ EX3501R

Сега нека да разгледаме перфектния монитор за тези, които се радват да гледат филми. EX3501R на BenQ е перфектен за това, тъй като се основава на VA матрица с високо контрастно съотношение 2500: 1 за дълбоки черни, яркост 300 кандела и HDR поддръжка.

Много полезна опция за този монитор е светлинният сензор. По този начин настройката на яркостта за околното осветление става автоматично, така че очите на потребителя няма да се уморяват по време на работа.

35-инчовият панел EX3501R има разделителна способност 3440 x 1440 точки, така че също е подходящ за работа. Редактирането на снимки на този монитор е удоволствие, тъй като покрива 100% sRGB пространство и е перфектно калибрирано. За професионалистите обаче той все още може да не е подходящ поради кривината на матрицата.

Предимства:

 • два USB-A 3.1 и USB-C;
 • DP 1.4 и чифт HDMI 2.0;
 • отлично калибриране;
 • светлинен сензор;
 • стилен външен вид;
 • честота на опресняване 100 Hz.

Недостатъци:

 • HDR все още не е пълен;
 • качество на цялостни кабели;
 • загряване на матрицата (особено отдолу).

4. ASUS MX299Q

ASUS MX299Q

Монитор с красив дизайн, добро представяне и приемливи разходи в 350–420 $... В изключено състояние предният панел изглежда цял и в него се откроява само изпъкнала долна лента, където са обозначени бутоните за управление, използваните технологии са изброени и се прилага логото на производителя. Отстрани в тази лента има 3W високоговорители. Всички конектори за монитори са поставени хоризонтално, така че няма начин да се маскира кабелът. От портовете има 3,5 мм изход за слушалки, аудио вход, DP, DVI и HDMI. Последният се комбинира с MHL.

Предимства:

 • висококачествена матрица;
 • има подкрепа за MHL;
 • комплект проводници;
 • обмислено меню;
 • готин дизайн.

Недостатъци:

 • няма монтиране на стена;
 • качество на изграждане.

5. LG 34UC79G

LG 34UC79G

Най-добрият компютърен монитор за бързи игри завършва ревюто.34UC79G разполага с 34 '' извит FHD сензор. Времето за реакция на дисплея е 5 ms от сиво до сиво, така че този модел не е подходящ за професионални геймъри. Но феновете ще бъдат доволни от такива параметри, особено ако функцията за намаляване на размазването с 1ms е активирана преди игровата сесия.

Мониторът на LG е регулируем по височина, поддържа AMD FreeSync и разполага с честота на опресняване 144Hz. Наборът от интерфейси няма да разочарова потребителите: чифт стандартни входове HDMI 2.0, както и DisplayPort 1.2; два USB 3.0 конектора и стерео аудио за свързване на слушалки или акустика. Захранването тук е външно, а консумацията на енергия на монитора е 52 W в работно състояние и около 1 W в режим на готовност.

Предимства:

 • честота на екрана;
 • матричен овърклок;
 • добри ъгли на видимост;
 • наличност на USB портове;
 • равномерно осветление.

Недостатъци:

 • фабрично калибриране;
 • висока минимална яркост.

Кой компютърен монитор е по-добре да се купи

Ако купувате монитори за офиса, тогава можете да изберете най-евтините модели от първа категория. Има и добри опции за дома, особено решения от Acer и AOC. Сред устройствата от 24 до 27 инча най-добрите компютърни монитори според отзивите на клиентите се предлагат от южнокорейските марки, все същата компания AOC. Но геймърите могат да бъдат привлечени и от Iiyama. Сред моделите с голям диагонал, бяхме доволни от 34-инчовите чудовища от LG. За любителите на киното препоръчваме да разгледате по-отблизо модела BenQ. И ако искате класическото съотношение на страните 16: 9, тогава мониторът на Samsung е единственото, но много достойно решение.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони