10 най-добри автомобилни батерии

Акумулаторът за кола е един от най-важните компоненти на всяко превозно средство. Благодарение на него и генератора колите могат да отидат и да бъдат снабдени с необходимото електричество. Изборът на акумулатор за кола е доста труден за извършване поради голямото разнообразие не само от марки, но и от различни дизайни. За да разберете кой от тях е по-добре да закупите за вашия „железен кон“, ще помогне на рейтинга, който съдържа най-добрите батерии за колата.

Акумулаторната батерия изпълнява няколко функции едновременно:

 1. доставя консуматори на енергия при работещ двигател едновременно с генератора;
 2. доставя електрически уреди, когато двигателят не работи;
 3. осигурява енергия на стартерния двигател при стартиране на двигателя.

Когато батерията работи съвместно с генератор, тогава нейната основна задача е да осигури преходни процеси, които изискват значителен ток и да изглади пулсацията му в мрежата.

Кой автомобилен акумулатор да избера

Изборът на батерията е много важно начинание. Стабилността на работата на всички електронни системи на автомобила и експлоатационният живот на самия продукт зависи от това. Когато избирате добра батерия за вашия автомобил, се препоръчва да обърнете внимание на следните параметри:

 • Студен кривошип. Този параметър характеризира способността на батерията да стартира двигателя при тежко студено време. Колкото по-висока е стойността, толкова по-лесно е двигателят да стартира.
 • Номинално напрежение. Това е кумулативното напрежение на всички батерии. За автомобил тази стойност обикновено е 12 волта.
 • Резервен капацитет. Този параметър е от голямо практическо значение, но не е официален. Тя трябва да е равна на най-малко 1,5 часа с натоварване 25 A и спад на напрежението до 10,5 V. Това означава, че през този период батерията е в състояние да изпълнява както своите задачи, така и функциите на генератор.
 • Номинален капацитет. Изчислява се чрез измерване на енергийната мощност на напълно заредена батерия след 20-часово разреждане. Например батерия с капацитет 60 A / h през това време е в състояние да подава ток от 3 A.

Що се отнася до компаниите, най-популярните производители на автомобилни акумулатори на световния пазар са такива марки като:

 • Bosch;
 • Varta;
 • Делкор, известен още като медалист;
 • Мутлу;
 • Топла.

Когато купувате обаче, трябва да внимавате и да купувате само от надеждни търговци на дребно. Това се дължи на факта, че много често продуктите на тези марки са фалшифицирани, което не влияе по най-добрия начин на тяхното качество.

Най-добрите батерии, произведени в страната

Много хора са свикнали с факта, че почти всякакви стоки, произведени в Русия, са значително по-ниски от внесените по качество и по много други параметри. За щастие, същото не може да се каже за руските батерии. Работата е там, че местните производители на тези продукти не само купуват модерно оборудване, предназначено за тези цели, но и редовно следят нивото на квалификация на своя персонал, ако е необходимо, привеждайки го до необходимото ниво.

Освен това, предимствата на руските батерии могат да бъдат причислени следните фактори:

 1. отлична адаптация към условията на живот в Руската федерация;
 2. достъпна цена;
 3. широка гама от продукти.

Можете да си купите батерия на достъпна цена, която също ще може перфектно да издържи на силните студове, характерни за голяма част от страната. Според тези параметри домашните продукти са сред най-добрите батерии за автомобил в комбинация от цена и качество.

1.TITAN EURO SILVER 63 A / h 630 A

TITAN EURO SILVER 63 A / h 630 A

Тази батерия принадлежи към линията EURO Silver, която е предназначена за всички видове руски и европейски автомобили. Отличителна черта на батериите от тази линия е, че техните плочи са легирани със сребро. Успешната комбинация от калций и сребро направи възможно постигането на висока устойчивост на корозия. Това прави продукта по-траен и надежден. Батерията се е доказала в сурови климатични условия и е в състояние да отговори дори на най-взискателните изисквания.

Автомобилният акумулатор TITAN EURO SILVER 63 A / h 630 A принадлежи към категорията без поддръжка и се характеризира със следните качества:

 • висок стартов ток;
 • увеличен експлоатационен живот;
 • минимален ток на саморазреждане;
 • възможността за дългосрочно съхранение без необходимост от зареждане.

2. ACTECH 64L

AKTEH 64L

Тази батерия принадлежи към семейството на хибридната технология CALCIUM PLUS. Това им позволява да носят титлата "златна средна" в развитието на батерии за автомобили. Този продукт е работеща батерия, изискваща периодично доливане на вода. Батерията е пусната за първи път през 2005 г. и оттогава непрекъснато се усъвършенства, както се вижда от непрекъснато подобряването на изпълнението на различни тестове.
Тази евтина батерия от тази марка съчетава предимствата на отдавна използваната ниска антимона и сравнително модерна технология за калций.

Те се характеризират със следните предимства:

 • добра издръжливост;
 • минимално саморазреждане;
 • високи пускови токове;
 • ниска консумация на вода;
 • устойчивост на дълбок разряд.

Сред недостатъците може да се отдели дръжката, която е неудобна за носене.

3. Звяр 65 A / h 700 A

Звяр 65 A / h 700 A

Батериите от серията Zver са произведени от AkTech (Battery Technologies). Този производител използва най-новото оборудване и съвременните технологии, използвани от индустриалните лидери в производството, включително собствените си разработки, които подобряват производителността и качеството.

Тази батерия е в състояние да осигурява енергия дори на превозни средства, които са подложени на значителен стрес. Това е особено критично сега, когато много коли са оборудвани с голям брой енергоемки устройства, като радио касетофони, висококачествена акустика, мощен субуфер, отопляеми седалки и други. Работи еднакво добре при високи и ниски температури. Поради това той може да бъде класифициран като евтин, но добър батерия.

Батериите от тази серия са склонни да кипят. Затова те са оборудвани със специален индикатор за зареждане, който е оцветен в един от трите цвята, в зависимост от състоянието на зареждане:

 • зелено - батерията е напълно заредена;
 • бяло - трябва да се заредите;
 • червено - трябва да долеете дестилирана вода.

Започва да изисква обслужване след 2 години.

Внимание! За зареждане се препоръчва използването на специално зарядно устройство и сила на тока, ненадвишаваща 10% от капацитета му. От 65 Ah това ще бъде не повече от 6.5 A.

4. ТЮМЕНОВА БАТЕРИЯ АЗИЯ 60 A / h 520 A

ТЮМЕНОВА БАТЕРИЯ АЗИЯ 60 A / h 520 A

Батериите от серията ASIA са предназначени за превозни средства, произведени в Япония и азиатски страни, но работещи в Руската федерация. Въз основа на отзивите на потребителите, тази 60 ампера батерия е една от най-добрите на пазара, идеална за японски автомобили. Производството им се извършва в пълно съответствие с японския индустриален стандарт JIS.Това гарантира, че батериите имат следните положителни качества:

 • корпус, който издържа на ниски температури и вибрации;
 • ергономична дръжка;
 • висок резерв капацитет;
 • устойчивост на дълбоки зауствания;
 • сепаратор с повишена йонна проводимост;
 • стабилен токов изход, както при високи, така и при ниски температури;
 • минимално ниво на саморазряд;
 • оптимално съотношение на мощност и стартов ток;
 • повишени начални характеристики.

Сред недостатъците може да се отбележи необходимостта постоянно да се следи нивото на електролитите и периодично да се добавя вода.

5. Носете 60 A / h 530 A

Мечка 60 A / h 530 A

Този модел принадлежи към акумулаторните батерии без поддръжка. В класацията на батериите от руски производители той има едно от най-добрите съотношения цена-качество. Произведени по съвременни технологии, тези автомобилни акумулатори осигуряват стартиране на двигателя дори при температури на замръзване до -32 ℃. Следователно, той е идеален за студен климат. Характеристиките на този модел включват следните параметри:

 • способността за сигурно изстрелване дори при най-тежките метеорологични условия;
 • двугодишна гаранция;
 • издръжливост, която позволява използването на тази батерия в продължение на 5 години или дори по-дълго;
 • висок стартов ток, до 530 A.

Индикаторът за зареждане не винаги правилно информира.

Най-добрите батерии (внесени)

Батерията е един от най-важните елементи на автомобила. Затова към избора му трябва да се подхожда с пълна отговорност. На първо място, струва си да вземете решение за вида на устройството, от които в момента има много.

Най-често срещаните видове батерии са:

 1. оловна киселина, основното свойство на която е добрата поносимост към презареждане, но бърз отказ със силно изхвърляне;
 2. гелови, в които вместо обичайния електролит се използва сгъстена киселина, която им позволява да работят при силен разряд, но налага по-сериозни изисквания към условията на зареждане;
 3. AGM батериите, използвайки описаните по-горе конструктивни елементи на двата типа батерии, това налага високи изисквания както към тяхното разреждане, така и при зареждане.

След това можете да изберете производителя и модела. Основната опасност е, че най-висококачествените устройства, особено от чуждестранни производители, много често са фалшифицирани. За да се предпазите максимално от закупуване на фалшив и закупуване на надеждна акумулаторна кола, трябва внимателно да проучите маркировките и случая, а също така е препоръчително да поискате от продавача сертификат за качество.

1. Bosch Silver S4007 72 A / h 680 A

Bosch Silver S4007 72 A / h 680 A

Линията Silver S4 е предназначена за използване в повечето съвременни марки и модели автомобили. Това е наистина най-универсалното решение за батерията от тази класация. Bosch Silver S4007 е един от най-добрите модели автомобилни акумулатори по отношение на цена, качество и производителност. Сред характеристиките му са следните:

 • спазване на изискванията на производителите на автомобили;
 • способността да функционира във всички климатични зони;
 • осигуряване на енергия за превозни средства със средно ниво на електрически уреди;
 • експлоатационен живот, в сравнение със стандартните модели, е по-дълъг с 20%;
 • токът на студен старт е с 15% по-висок от този на стандартните батерии.

Недостатъците включват осезаемо надплащане за марката.

2. Varta Blue Dynamic E12 74 A / h 680 A

Varta Blue Dynamic E12 74 A / h 680 A

Този модел е един от най-ярките примери за висококачествено модерно захранване. Името на компанията, която произвежда тези батерии, отдавна е синоним на качество, надеждност и отлични показатели. Blue Dynamic E12 се произвежда по технология, базирана на многокомпонентна сплав, която също съдържа сребро. Този подход прави решетката на батерията по-трайна и надеждна.

Varta Blue Dynamic E12 е батерия без поддръжка, която не е необходимо да се пълни с вода или киселина.Той е чудесен за шофиране в града, характеризира се с чести спирки и нисък трафик. Тази батерия е, гарантираща стартиране на двигателя дори при силни студове, което го прави една от най-добрите батерии за автомобил по отношение на надеждността.

Също така, предимствата включват:

 • 25% повече стартова мощност в сравнение с други модели;
 • висок стартов ток;
 • трайност;
 • бързо зареждане със силен разряд.

Висока цена в сравнение с други производители.

3. Mutlu 63 A / h 600 A

Mutlu 63 A / h 600 A

Този модел е насочен към автомобили с повишена консумация на енергия. Използването на специална технология SFB, разработена от турски инженери, значително увеличи производителността и живота на батерията. Техният дизайн и използваните иновации им позволяват да функционират ефективно дори при температури, приближаващи се до -41 ° C, което го прави една от най-добрите батерии за зимата в класацията. Сред предимствата също трябва да се отбележи:

 • дизайн без поддръжка;
 • безопасно покритие;
 • повишена устойчивост на вибрации;
 • патентована технология, използваща сребро;
 • подобрена активна маса;
 • висока ефективност и издръжливост дори при силни студове;
 • по-висока производителност.

Няма конкретни недостатъци, с изключение на сравнително високата цена.

4. Topla Top 66 A / h 640 A

Topla Top 66 A / h 640 A

Тази марка батерия се произвежда в Словения и Македония. Продуктите на тази компания са с високо качество, издръжливост и надеждност. Основната целева аудитория за тези батерии са собствениците на автомобили с много електроника и следователно с висока консумация на енергия. Всички устройства от серията TOP са оборудвани с индикатор, който показва нивото на зареждане. Предимствата на тази батерия включват следните характеристики:

 • висок стартов ток;
 • гарантиран старт на двигателя, независимо от метеорологичните условия;
 • висока устойчивост на корозия на плочите;
 • надеждни дръжки за транспортиране;
 • висока устойчивост на вибрации и удар;
 • увеличен експлоатационен живот.

5.TAB Polar 60 A / h 600 A

TAB Polar 60 A / h 600 A

Тази батерия принадлежи към серията Polar. Именно тя спечели отлична репутация сред собствениците на автомобили. Основната аудитория за тази батерия са собственици на средни и малки автомобили със сравнително ниска консумация на енергия. Това беше улеснено от гъвкавостта на устройствата, както и от оптималното съотношение на такива характеристики като:

 • мощност;
 • капацитет;
 • ток на студен старт;
 • цена;
 • надеждност.

От недостатъците може да се отбележи само липсата на японски стандарт за местоположението на терминалите.

Коя автомобилна батерия е по-добре да се купи

Горната оценка на най-добрите модели батерии не е абсолютно правилна, тъй като всеки има право да избере акумулатор на автомобил въз основа на собствените си предпочитания и изисквания. Въпреки това, за тези, които се съмняват и не могат да изберат коя батерия е по-добра да купят, този преглед може да е полезен.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони